Η κιβωτός όλων μας

Πολλά τα χρόνια της κιβωτού. Δεν υπήρξε καμία υπόνοια. Μέσα σε αυτή τη κιβωτό βρίσκονται όλα τα μυστικά της ελληνικής κοινωνίας μας, το μυστικό των λαμπερών φώτων της δημοσιότητας, το μυστικό του Θεού δημαγωγού, το μυστικό των φιλάνθρωπης υποκρισίας, το μυστικό της απάνθρωπης βίας, το μυστικό της σιωπής των αδύναμων, το μυστικό της κατεκρεουργημένης αθωότητας. Πολλά τα φανερά μυστικά στα αυτιά μας και τα μάτια μας, στον ύπνο και τον ξύπνιο μας, στις οθόνες και τα κινητά μας, στα σπίτια και τις γειτονιές μας, στις εκκλησίες και τις πόλεις μας. Αυτά τα φανερά μυστικά μας πονούν σαν όλα τα τραύματα και όλες τις ιστορίες των παιδιών και των νέων. Αυτά τα μυστικά είναι ολότελα δικά μας.

Πολλά τα χρόνια της κιβωτού. Δεν υπήρξε καμία υπόνοια. Μέσα σε αυτή τη κιβωτό βλέπουμε μόνο θύτες και θύματα, δεν μπορούμε να νιώσουμε και δεν νιώθουμε τον πόνο και το τραύμα της άλλης, τον πόνο και το τραύμα του άλλου. Μέσα σε αυτή την κιβωτό δεν μπορούμε να δούμε και δεν βλέπουμε τον εαυτό μας, είναι πολύ εύκολο να δούμε τον άλλον, όταν κυρίως είναι αδύναμος, μικρή, ξένος, αλλοδαπή, εξαρτημένος, εξαθλιωμένη, χαμένος, μόνη, μόνος, αυτός, αυτή, εκείνος, εκείνη, εκείνες, εκείνοι, όλοι και όλες που δεν θα φτάσουν στα κανάλια μας μέσα στο συρφετό και το θόρυβο που φωνάζει, αυτή η κιβωτός ανήκει σε όλους μας.

Πολλά τα χρόνια της κιβωτού. Δεν υπήρξε καμία υπόνοια. Μέσα σε αυτή τη κιβωτό απωθήσαμε και αποθέσαμε όλα τα μυστικά μας για πολλά χρόνια. Τα αποθηκεύσαμε εκεί, τα χαρίσαμε εκεί, τα δωρήσαμε εκεί, τα απόθεσαμε εκεί, τα αφήσαμε εκεί, τα κλειδώσαμε εκεί, στην ησυχία της απομόνωσης, εκεί που κάποιος μπορεί να παλέψει μόνο με τις πληγές του, εκεί που κάποια μπορεί να αναμετρηθεί με το σκοτάδι της, εκεί που κάποιος μπορεί να μασουλά την πείνα του, εκεί που κάποια μπορεί να ξεχνά το κορμί της, εκεί που κάποιο παιδί μπορεί να θυμηθεί τον θάνατο του. Αυτή η κιβωτός δεν είναι κάποιου άλλου, δεν ανήκει σε κάποιαν άλλη. Αυτή η κιβωτός είναι ολότελα δική μας. Αυτή και τα μυστικά της. 

Πολλά τα χρόνια της κιβωτού. Δεν υπήρξε καμία υπόνοια. Είναι καιρός να κλείσει. Είναι καιρός να πούμε τα μυστικά της ή μάλλον τα δικά μας. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.